Spinning jest to jazda na rowerze stacjonarnym z regulowanym oporem. Pozwala na dokładne odwzorowanie treningu kolarskiego. Rower spinningowy to nie jest pierwsza z brzegu maszyna do treningu cardio (jak stacjonarny ergometr). Podsumowując Spinning może być dobrą formą treningu aerobowego lub interwałowego. W trakcie regularnych zajęć [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]
Zanim przejdziemy do tytułowego zagadnienia, warto przypomnieć, że w Internecie jest wiele osób, które zrobią wszystko, aby zaistnieć. Często podają one nieprawdziwe informacje, wprowadzają w błąd, sugerują, że określone rezultaty uzyskały w sposób naturalny. Równie często zdarza się, że filmy i zdjęcia są cyfrowo poprawiane, co pozwala znacząco [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
Konopie siewne wykorzystywane są od tysięcy lat do produkcji włókien oraz oleju z nasion. W ostatnim czasie nasiona tej rośliny wykorzystuje się także do produkcji izolatów i hydrolizatów białek. W badaniu House JD i wsp. określono proporcje makroskładników i jakość białka nasion konopi oraz produktów uzyskanych z nasion konopi uprawianych w [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najchętniej wykorzystywanych legalnych środków wspomagających rozwój muskulatury, chroniących tkankę mięśniową w niekorzystnych warunkach (np. przy ograniczeniu podaży kalorii), regulujących glikemię (co jest ważne dla diabetyków) i mających wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej (duża podaż białka w diecie sprzyja [...]
O zielonej herbacie (Camellia sinensis L.) powiedziano i napisano już wiele, ale moim zdaniem ciągle za mało. W 2020 na jej temat pojawiło się w bazie danych Google ponad 61 tys. tekstów, w 2021 r. ponad 51 tys. artykułów, w 2022 r. ponad 31 tys. Najwyraźniej zielona herbata ma w sobie „coś”. Od dawna jest składnikiem wielu preparatów i nie stało [...]
Suplementacja węglowodanami zwykle jest wiązana z zyskami w treningu wytrzymałościowym. Dlatego biegacze chętnie stosują żele, odżywki typu carbo, vitargo, vextrago oraz drobne przekąski węglowodanowe (np. batony). To jak to w końcu jest z tymi węglowodanami, kiedy suplementacja nimi ma największy sens Referencje: Menno Henselmans i in. The [...]
Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło białka. Służą do wzbogacania diety osób trenujących w ten makroskładnik. Na rynku, dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych. Najliczniejszą grupę stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Chciałbym się dowiedzieć czym się różnią między sobą te 3 rodzaje białek. Wiem że to są odpowiednio: izolat kondensat i hydrolizat ale jakie różnice są w budowie tych białek???
Hejka zamierzam przejsc z czystego wpi na mieszanke wpi,wpc, wph lub na samo wpc. Pytanie czy odczuje to jako przejscie na gorsze bialko czy nie. Ewentualnie jaka alternatywe polecacie dla WPI ? pozdrawiam i dzieki za pomoc
[...] proszku : http://www.sfd.pl/sklep/Ostrovit_WPH_Instant-opis32092.html#wartosci Posiłek mogę zjeść dopiero jakieś 1-1,5 po treningu, czy dobrze byłoby dodać do 30g wph 10-20g wpc - wchłonie się później niż wph ? Albo wziąć 20wph i 20wpc ? Czy taki dodatek wpc może wpłynąć negatywnie na wchłanianie wph ? Czy takie zmieszanie, to będzie coś [...]
[...] niestety nie znalazłem, proszę o jakieś konkretne wytłumaczenie. Będę bardzo wdzięczny, może jakiś link gdzie mogę o tym dokładnie poczytać. Dlaczego niby wpi jest lepsze od wpc - jak większość na forum uważa, ale w dalszej wypowiedzi piszą, że jak się nie ma np dużo kasy to można jeść wpc bo jest prawie takie samo. Proszę o uzupełnienie moich [...]
Witam. Mam pytanie co to znaczy, izolat serwatki, koncetrat serwatki czy hydrolizat? Która z tych postaci jest "najsilniejsza"? I który produkt z firmy Olimp bo jej zaufałem jest dobry, jesli chodzi o serwatke i dlaczego?